Michael Zajicek
m.z@kundskaparna.com 24 oktober, 2010

Våga vara lite omodern

Tvitter, bloggar, sociala mediastrategier, Facebook, YouTube…

Mycket verkar handla om att ligga i framkanten. Köra på det senaste. Men var är dom gamla hederliga annonskampanjerna med täckningsberäkningar, träffkalkyler i målgruppen och repetitionsrabatter. Påhejade av fantasifulla DR utskick.

Vi ser nog samma cykler i reklambranschen som i modebranschen. Alla springer åt samma håll och allt dyker upp igen förr eller senare.

En av våra kunder som säljer båtar och båttillbehör utanför Göteborg gav oss uppdraget att göra en annonskampanj inför årets stora höstrea. Annonserna skickades till GP och ett par lokaltidningar. Vår uppdragsgivare envisades med att dom skulle vara svartvita. Han påstod att det är så jäkla massa färglada annonser överallt så det enda sättet att synas är att ha gamla hederliga svartvita. Och så blir det billigare. Resultatet ser du här nedan. Och visst hade han rätt…de svartvita annonserna gjorde definitivt sitt jobb. Kunderna vällde in och kassarekordet slogs.

Förresten när drabbades du sist av en gammal hederlig DR kampanj? Ett sånt där långt rör med en affisch ifrån nåt okänt tryckeri. Eller en sån där pizzakartong med uppfällbart lock från ett telekombolag. Jag fick en förra vecka…jag satt och tittade på det i minst 5 minuter. Det kändes riktigt trevligt. Den står fortfarande kvar på mitt skrivbord.

Och du, som jobbar med reklam…

Testa en svartvit annons du med nån dag. Eller varför inte satsa på en riktigt häftig DR-kampanj. Fast du, glöm inte pizzakartongen. Den funkar nog igen. Våga vara lite gammaldags

En kommentar till “Våga vara lite omodern”

  1. Hasse Flink skriver:

    människan är ju ett flockdjur o beter sig därför så likartat. Oavsett om det är i reklamvärlden eller i andra branscher. håller med om att det är de med mod att bryta mönster och sticker ut som man minns o i bästa fall blir intresserad av. Typ en pizzakartong för ett telekombolag.
    Vi har en uppdragsgivare där vår kontaktperson tyckte vi hade ett lysande förslag som verkligen stack ut och som skulle få bra uppmärksamhet i den tänkta målgruppen. Men hon mötte hårdknackat motstånd från en massa tyckare internt (inte alls i målgruppen) så hon och vi tvingades till en nedskalning till en form o innehåll att det liknade alla andras kommunikation o därmed blev lika osynligt. men skam den som ger sig. Vi o alla andra får aldrig ge upp för inkompetens med makt :-)

Kommentera