Michael Zajicek
m.z@kundskaparna.com 4 oktober, 2010

Varför använder inte partiledningarna hela marknadsföringens verktygslådan?

Som varumärkesstrateg funderar jag ofta på varför våra partiledningar har applicerat alla gamla hederliga kampanjtrix från vårt näringsliv förutom själva utvärderingen av effekterna.

Låt oss för ett ögonblick se de politiska partierna som olika varumärken som försöker sälja ett antal ”produkter och tjänster” till sina presumtiva kunder och på valdagen sker ”köpet”. Hur skulle det gå för våra klassiska Svenska varumärken som t.ex. Volvo och Ericsson om man lät den senaste försäljningsrapporterna samt dagens journalistiska omdömen styra varumärkesstrategierna och kommunikationsarbetet.

Borde det inte vara intressant att försöka applicera varumärkesteori inom politiken? Om varumärket ska kunna användas som effektivt konkurrensmedel så vet vi av erfarenhet att:

  • hög varumärkeskännedom är en förutsättning
  • alla måste känna till erbjudandet
  • man behöver ha starka samt tydliga värdeattribut och visioner. Det politiska partier brukar kalla ideologi.
  • den upplevda konkurrenskraften måste vara hög, klara fördelar relaterat till konkurrenterna
  • det måste finnas ett starkt element av personlig identifikation, ”cultural fit”
  • det måste finnas en känsla av marknadsledarskap, vilket i detta fall innebär att vara åsiktsledande på sina hjärteområden

I år har det snarast varit ett klassiskt priskrig. Det gick som det gick.

Risken är uppenbar att när aktörerna på marknaden, de etablerade partierna, inte gör sitt varumärksarbete ordentligt öppnar det för uppstickare av lågpriskaraktär.

Michael Zajicek

En kommentar till “Varför använder inte partiledningarna hela marknadsföringens verktygslådan?”

  1. Bolle skriver:

    De politiska partierna verkar ha blivit ett slags självgående organismer.I sina eftervalsanalyser muttrar flera om att ändra ideologi. Är det inte dags att lägga ner då eller existerar partierna föryrkespolitikernas och partibyråkraternas skull.

Kommentera