Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 26 november, 2010

Amerikaner behöver lära sig tänka negativt

Någon kanske kommer ihåg mitt tidigare inlägg om den underliga idén att man aldrig får säga eller skriva något negativt i en säljsituation. Dagens Industri berättar idag om en nyutkommen bok av forskaren och författaren Barbara Ehrenreich, Gilla läget. Boken är en uppgörelse med den amerikanska positivismen, som hon anser står i vägen för realism och därmed är direkt farlig för samhället.

Att tänka positivt anses ju i USA  (och inte bara där) vara nyckeln till framgång och rikedom. På engelska heter boken ”Bright-sided – How positive thinking is undermining America” och handlar (enligt Barbara Ehrenreichs egen hemsida) bland annat om hur det gick till när positivt tänkande fick fäste i den amerikanska folksjälen. Det började på 1800-talet som en dubiös metod för så kallad healing. I det religiösa USA var det lätt för predikanterna att omsätta det i att man bara behöver tänka att man önskar sig något så får man det, ”eftersom Gud vill dig väl”.

Därifrån har det positiva tänkandet spritt sig överallt i samhället. Inom sjukvården anses positivt tänkande vara en förutsättning för tilfrisknande och många psykologer livnär sig på att lära ut positiva tankemönster.

Men ingenstans har dessa idéer fått större betydelse än inom näringslivet, där man i allmänhet vägrar att ens reflektera över negativa scenarier. Det finns inget utrymme för realister eftersom de anses förstöra den positiva energin. ”De tror genuint på sin ideologi att negativa människor drar ned verksamheten. De tror alltså att de med tankekraft kan påverka världen”, säger Barbara Ehrenreich och strimlar sedan med sin cellbiologiska forskarbakgrund denna new age-inspirerade tes i småbitar.

 Ur DI- reportaget: ”Om man systematiskt rensar ut alla som kommer med kritik får man problem”, säger Barbara Ehrenreich. ”Och det fick vi i september 2008. Sedan dess har vi fått gilla läget.”

Kommentera