Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 26 januari, 2011

Jag är så glad att jag är svensk

Jag skrev för någon månad sedan ”kanske borde även ”svenskhet”, alltså trygghet, pålitlighet, hålla-vad-vi lovar, ses som ett nationellt ”endorsing brand” i större utsträckning än vi gör idag.”

Det fick en intressant belysning hos bloggarkollegan Brand-Man (www.micco.se) där Olle Wästberg – som bland mycket annat har varit Sveriges generalkonsul i USA – gästbloggar. Han citerar en undersökning som visar att Sverige är ett känt och positivt laddat varumärke ute i världen.

Sverige är det enda nordiska varumärket som inte förväxlas med andra nordiska länder, men även associationerna till “Sweden” är så positiva att många välrenommerade norska, finska och danska varumärken placeras i Sverige. Det är inte ovanligt att människor utomlands ger Sverige äran för bl.a. Lego, Carlsberg, Bang&Olufsen och t.o.m. Nokia.

Sverige är också ett mycket starkare varumärke än Skandinavien. Paradoxalt nog finns det inom det offentliga Sverige ett tryck på att Sverige i högre grad skall samverka med de andra skandinaviska länderna, skriver Olle Wästberg:

Inte minst inom UD tror man ofta att vi uppfattas som en del av Skandinavien och att vi därför skall satsa på att utnyttja det. Bakgrunden är den långa traditionen av politiska samarbetsambitioner. Men i praktiken har samtliga länder valt olika former av samarbete med omvärlden, olika lösningar i förhållande till t.ex. NATO, EU och det europeiska valutasamarbetet. Och på det kommersiella området, i kampen om den lilla internationella uppmärksamhet som små länder kan få, är i själva verket våra nordiska grannar ofta våra tuffaste konkurrenter.

Lika märkligt är det att så få svenska exportföretag drar nytta av varumärket Sverige. Kanske beror det på att vi inte känner till hur starkt det anses vara utomlands. Eller kanske för att vi som svenskar har en benägenhet att se oss själva i sämre dager än omvärlden.

Istället är det inte ovanligt att ett svenskt företag försöker tona ner svenskheten, eftersom vi gärna vill se våra företagsbyggen som neutralt internationella – eller åtminstone som skandinaviska.

Men att framträda som skandinav istället för svensk är alltså ren varumärkesförstöring.

Läs hela Olle Wästbergs blogginlägg här.

En kommentar till “Jag är så glad att jag är svensk”

  1. Robert Wright skriver:

    Hello Lasse,

    I really enjoyed the article.

    Thanks
    Robert

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.