Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 8 mars, 2011

Om man inte vet var man är, är det ganska svårt att ta ut kompassriktningen

Du har kanske stött på en varumärkesövning där man frågar vilket bilmärke man vill vara. Det kan ju vara kul, även om det förutsätter att mänskligheten delar uppfattning om vad olika bilmärken står för.

Men idén att man ska kunna plantera in en önskad bild i de potentiella köparnas huvuden tror jag ju inte på. Det blir som det blir, baserat på företagets kultur.

Om man förstår sin egen kultur har  man åtminstone möjlighet att också förstå varför man har den position man faktiskt har på marknaden. Och en möjlighet att ändra positionen, om det skulle behövas.

Inom ramen för ett halvdagsseminarium har vi därför utvecklat en övning som råkar ha vissa likheter med bilmärkesövningen, men ett annorlunda syfte. Vi har nämligen plockat fram några bildserier på 10-15 bilder där några av företagets medarbetare tillsammans ska komma fram till vilken av bilderna som bäst representerar företaget.

En av dessa serier visar bilar, men våra bilbilder handlar inte om bilmärke, utan om biltyp: Sedan, kombi, SUV, sportbil, lastbil, etc.

På några minuter ska gruppen resonera sig fram till det gemensamma resultatet. Sedan följer vi upp med bildserie efter bildserie av allt svårare rangordningsobjekt. Yrken, sportgrenar, hus, trädgårdar etc. Exakt hur vi hanterar detta tänker jag låta vara en konsulthemlighet, men jag vill stryka under att det  inte bygger på någon förutbestämd uppfattning om vad bilderna står för.

De som har varit med hittills har varit imponerade över hur naket och sanningsenligt företaget faktiskt beskrivs genom denna övning. De falska honnörsorden har inte en chans.

Andra övningar handlar om hur företaget i praktiken hanterar några stressande eller på annat sätt avslöjande situationer – ett katastrofalt fel som drabbar i ett känsligt läge, en hastigt påkommen säljmöjlighet eller en kritisk tidningsartikel är några exempel på sådana.

Hårda övningar för önskedrömmare, men skön bekräftelse för realisterna. Törs ditt företag?

Kommentera