Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 20 december, 2011

Betong och advokater, del 2

Efter att ha skrivit historien om betongstolen Concrete häromdagen började jag fundera på varför Källemos VD tyckte att en stol i trä och stål skulle vara representativ för ett betongföretag. Logiken saknas. Och mycket riktigt, i Wikipedia fann jag följande:

”Examensarbetet Concrete uppmärksammades av möbeltillverkaren Sven Lundh och tillverkades år 1982 i betong i en numrerad och signerad upplaga på 100 exemplar av hans företag Källemo i Värnamo.”

Det Källemo rimligen gav oss tillstånd att använda måste ju ha varit någon av de ovanstående stolarna, inte den senare trämodellen. Och givetvis var det en av Källemos betongstolar vi fotograferade, eftersom ursprungsstolen bara fanns i ett enda exemplar, som Bohlins examensarbete från Konstfack.

Blev vi i själva verket lurade av advokatfirman? Eller kunde Jonas Bohlin faktiskt ha behållit upphovsrätten, trots att det var Källemos stolar och deras VD ansåg att det var han som hade rätt att ge tillstånd att använda bilden?

Ett mysterium. Och en studie i snikenhet.

Kommentera