Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 10 januari, 2012

Det var bättre förr – eller var det det?

Som eventuella trogna läsare har förstått, har jag jobbat med business-to-businessreklam sedan 1970-talet. Och när man överblickar åren, slår det mig alltid att branschen har genomgått oerhörda förändringar.

För det första tron på reklamen som sådan. Vi gjorde ”produktreklam” som handlade om säljerbjudandet och ”imagereklam” som handlade om företaget. Ingen ifrågasatte om det gav värde för pengarna, det var självklart. 

För det andra budskapen. Vi copywriters skrev långt och förutsatte att vi skulle bli lästa. Idag verkar man anse att ingen läser mer än 100 ord, oavsett vad det handlar om. Och nyanseringen blir därefter.

För det tredje tekniken. För trettio år sedan var annons- och trycksaksframställning ett hantverk baserat på fototeknik, med sätterier och reproanstalter som viktiga underleverantörer. Idag är det som bekant ett IT-jobb, var och en kan efter förmåga leka reklambyrå och grafikerna är därför ett i stort sett utdött släkte.

För det fjärde internet. Det var en stor sak att börja använda ordbehandlare och datorer och slippa omständligt skrivmaskins- och TippEx-jobb. Det var fantastiskt att få tillgänglighet via mobiltelefoner och att börja skicka e-post och kunna få svar nästan direkt. Men webben är en revolution.

För det femte medievärlden. Det handlade på den tiden i stort sett enbart om tidningsannonser och DR, möjligen affischering. Mediaplanering innebar att lägga ett pussel med räckviddssiffror, alltså att utifrån målgruppens befattningshavares läsvanor försöka täcka in dem så effektivt som möjligt. Idag är mediakartan inte bara totalt omritad, även tankarna kring att nå målgruppen är ofta helt annorlunda.

För det sjätte reklambudgetarna. Många stora företag hade tiotals miljoner kronor att spendera ur den budget som innefattade reklambyråns jobb och de stora dags- och affärstidningarna var alltid fulla med annonser.

För det sjunde prisbilden. Reklam var inte billigare i reda pengar för trettio år sedan än idag. Jämför med bilpriserna. En ny Volvo 240 kostade ca 60.000:- 1980. Idag kostar motsvarande bil åtminstone fyra gånger så mycket. Vi rullade givetvis inte tummarna för trettio år sedan, så det handlar om en enorm produktivitetsförbättring.

För det åttonde tidsperspektivet. Och då menar jag främst att man kunde öka resurserna ett år för att man ville göra en storsatsning. Sådant händer i princip inte idag.

Sammantaget alltså ett närmast totalt skifte. Ändå känns det ibland som om historien nu har snurrat ett helt varv och kommer tillbaka till utgångsläget. De iögonfallande DR-enheterna, till exempel. De som landade på skrivbordet i en papptub eller i en spännande låda. För tio år sedan var de stendöda, idag sticker de ut ordentligt. Och kom ihåg: Vi som var med vet fortfarande hur man skapar dem.

Kommentera