Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 14 maj, 2012

Lorem ipsum på er

Detta är en markeringstext. Syftet med en sådan är att visa vilket intryck den färdiga texten kommer att ge ur utformningssynpunkt, vilket innebär att du kan fundera över typsnitt, textens storlek och spaltens bredd. Om du däremot sätter igång att läsa texten, kommer du med tiden att upptäcka att du inte har läst någonting, vilket kan komma att bli en frustrerande upplevelse.

Detta dök upp vid en Googlesökning häromdagen. Till min förtjusning, eftersom det är jag som är den ursprungliga författaren till denna odödliga drapa. Vid närmare sökning kunde jag konstatera att den har letat sig in i rätt många sökbara dokument.

När en reklambyrå vill visa ett förslag på till exempel en annons, är det vanligt att man använder sig av så kallad markerings- eller exempeltext. Den mest kända markeringstexten är Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit…Etc, etc, stympat allt efter behovet av bokstäver.

Det är art directorns jobb som huvudsakligen speglas  – så här ser typsnittet ut, så här kommer annonsen att bli. Som copywriter skriver man några rubriker och kanske några inledningsrader men lämnar resten av texten åt framtiden.

Det finns även andra markeringstexter, en gammal goding börjar med Träutensilierna i ett tryckeri äro… Eller så kunde art directorn helt enkelt ta en tidningstext vilken som helst, klippa litet indrag och ojämna rader, och så hade man sin markeringstext.

Den sistnämnda metoden ställde en gång till ett intressant problem. Kunden betraktade nämligen broschyrförslaget med markeringstext ur en tidskrift, som ett komplett förslag och började omedelbart att korrläsa med rödpennan i högsta hugg. Det var inte förrän han bläddrade till nästa uppslag som vi insåg vad som pågick.

Hur säger man åt en person att han har ägnat sin språkgranskning åt en helt irrelevant text som är hårt stympad och egentligen oläsbar, utom i korta sekvenser? Och när han dessutom börjar sammanfatta att ”det blir bra det här, med litet småändringar”? Det blev ju inte riktigt bra, om man säger så.

Jag bestämde mig då att ge både honom och eventuella framtida ”oslipade knivar” en självförklarande instruktion och kanske en liten ”hint” om hur jag såg på personens mentala status också. Jag konstruerade en loop som började med inledningsraderna i denna text och i princip fortsätter hur länge som helst:

Ska tidsslöseriet fortsätta i all oändlighet? Det här är inte bara skamligt, det är faktiskt en markeringstext, för den händelse du inte har förstått att det blir enklare att se hur den färdiga annonsen eller broschyren kommer att se ut.

Detta är alltså en markeringstext. Syftet med en sådan…

Detta blev byråns egen markeringstext och därifrån har den alltså letat sig vidare. En listigt uttänkt förolämpning gläder uppenbarligen fler än mig. Lorem ipsum!

 

Kommentera