Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 18 juni, 2012

If anything can go wrong, it will

Det finns ett högst konkret kvalitetsarbete som handlar om att man helt enkelt gör rätt saker. Ofta är det en kedja av händelser som måste flyta på med bra precision för att resultatet ska bli det utlovade. Eller sett ur omvänd synvinkel, när man offererar något och sätter ett leveransdatum så är det i förlitande på att alla aktörer i kedjan kommer att göra vad man förväntar sig. Det är sannolikt här, i skärningspunkten mellan löfte och verklighet, som den dystert cyniska Murphy’s Law är född.

  1. If anything can go wrong, it will
  2. If there is a possibility of several things going wrong, the one that will cause the most damage will be the one to go wrong
  3. If anything just cannot go wrong, it will anyway
  4. If you perceive that there are four possible ways in which something can go wrong, and circumvent these, then a fifth way, unprepared for, will promptly develop
  5. Left to themselves, things tend to go from bad to worse
  6. If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something

Och så vidare, du kan hitta dussintals varianter. Kreativiteten när det gäller att hitta på ännu värre dystopier har varit stor.

Från mitt reklambyråliv minns jag åtskilliga tillfällen när Murphy hade helt och hållet rätt, ofta genom att någon tryckare, bokbindare eller annan underleverantör inte hade kvalitetssäkrat leveransen – men inte alltid, självfallet var vi själva skyldiga till både det ena och det andra. Jag minns till exempel en adventskalender vars baksida (med innehållet i luckorna) inte var tillräckligt bra limmad utan trillade bort när försändelsen öppnades. Givetvis utan minsta möjlighet att göra om och göra rätt, första advent flyttar inte gärna på sig.

Eller en fin låda med kryddpåsar som nådde mottagarna i en osorterad hög, eftersom klisterlapparna som höll dem på plats i lådan var för svag. Kartonger med trycksaker till en viktig mässa som bara försvann, månader senare upphittade på en nedlagd lastkaj, levererade av en anonymt oansvarig lastbilschaufför. Annonsrubriken som stavade ”kommmer” med väldigt många ”m” trots noggrann korrläsning. Felkalibrerade färger när tryckarnas korrmetoder inte höll måttet. En grovpixlad framsida där den lågupplösta skissbilden aldrig hade blivit utbytt av originalaren. Med mera, med mera.

Därför har jag sedan länge min egen Murphy-lag: Ingenting är enkelt.

 

Kommentera