Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 9 oktober, 2012

Vad kännetecknar ett statusområde?

 Jag gillar spårvagnar. Man ser var man är och vart man är på väg. Ofta är det fint längs spåret också. Med spårvagn följer nämligen status. Det är i alla fall min personliga iakttagelse.

Vi begrundade statusfrågan i ett uppdrag nyligen. Vi vet alla att bostadspriserna skiljer sig åtskilligt mellan olika bostadsområden. Det finns alltid ”finare” områden i en kommun och det finns dessutom kommuner med bättre status än andra.

För den som vill bygga nya bostäder är det naturligtvis synnerligen intressant att förstå sig på vilka mekanismer som bygger status. Med status följer pengar, ur alla aspekter.

Vad som är statusskapande kan man i viss mån räkna ut genom att titta på till exempel Djursholm, Stocksund, Saltsjöbaden och Ålsten. Vattenkontakt förstås, men också en spårväg (eller spårvägsliknande järnväg) som vindlar sig genom områdena. En gång i tiden byggdes ju dessa samhällen i symbios med driftiga järnvägs- och spårvägsbyggare som behövde kundunderlag.

Betyder det att framtidens statusområden ligger längs de nya spårvägslinjerna? Den som lever får se, men Hammarby Sjöstad och Liljeholmen är definitivt på väg uppåt i statustrappan.

Hur det gick med just det här uppdraget vill nog uppdragsgivaren behålla för sig själv. Vår rekommendation blev dock inte att bygga spårväg. Litet svårfixat, tyvärr.

Kommentera