Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 23 november, 2012

Galne Jan

 

Låt oss bjuda in till frukost/lunch/after work! Se där vilken bra idé. Synd bara att den är behäftad med många fallgropar.

Jag jobbade en gång med ett företag som hyr ut växter till företag. En trevlig tjänst som dock kräver att initiativtagaren på företaget är litet extra förtjust i växter, annars är det enkelt avfärdat som en onödig kostnad.

Vi kom på att man skulle kunna hitta dessa växtambassadörer genom att bjuda in utvalda kunder och prospects till speciella utförsäljningar av växter. Platsen skulle vara företagets egen stora källare, där de i vanliga fall förberedde växter för leverans. Vi tänkte oss att det som skulle säljas var det egna sortimentet.

Ägaren till företaget, Jan, var en person som hade ett helt känslobefriat förhållande till växter, men han gillade att tjäna pengar och ställde gärna upp med det lilla extra för att få sälja. Vid den här tiden hade H&M fått uppmärksamhet för sitt Galne Gunnar-koncept. Så det blev alltså Galne Jan. Och datum spikades.

Galne Jan levde upp till namnet. Han hade inga som helst planer på att hålla sig till det ordinare, tåliga, icke-blommande sortimentet. Han förvandlade källaren till en stormarknad med tusentals blommande växter, inköpta för detta enda tillfälle, och han skulle själv stå i kassan och pruta på sina redan låga priser för att skapa marknadskänsla.

Laddat för succé alltså. Men efter ett noggrant arbete med inbjudningslistor, inbjudningskort etc så kom ändå bara en handfull personer till premiären.

Det hade varit förståeligt om Galne Jan hade dödförklarats direkt efter en sådan antiklimax. Men det var ju detta med Hockey-VM som började samma dag.

Vi kör en gång till, sa Jan. Han bullade upp hela konceptet igen, denna gång efter noggrannare kontroll av almanackan. Om nu blev det plötsligt invasion. Källaren såg ut som tunnelbanan i rusningstid. Och mitt i allt stod Jan himself och sålde för allt vad tygen höll, billigare och billigare, med ett leende från öra till öra. Succé är ett alltför svagt ord, kunderna mindes detta i många år och nyförsäljningen fick en rejäl kick.

Man missar lätt att ett företagsevent kan krocka med något annat som berör exakt samma målgrupp. Det kanske är budgetarbete på gång eller en mässa som engagerar många. Speciellt skolan är faktor X, åtminstone för dem som inte själva har barn i skolåldern. Det pågår kanske ett skollov, till exempel höstlovet som man själv aldrig hade och därför förbiser. Man tar ett datum för nära terminsstarten eller terminsslutet i skolan och missar att detta skapar massor av aktiviteter som involverar föräldrarna.

Sens moral: Ge inte upp. ”If it’s worth doing, it’s worth doing right.”

Kommentera