Lars Strömqvist
lars.stromqvist@kundskaparna.com 25 januari, 2013

Rika på reklam

Jag skrev tidigare om reklambyrån Forsman & Bodenfors, som verkar kunna förena kollektivt ägande med stabilitet och därmed utmanar min teser om det problematiska reklambyråägandet. Forsman & Bodenfors grundades 1986 och är idag, med mer än en halv miljard i omsättning och 50 miljoner i vinst, en av Sveriges största och mest lönsamma reklambyråer.

Alla är nu inte delägare, berättar branschtidningen Resumé. Det är 31 nyckelpersoner (av ca 200 medarbetare) som omfattas av Forsman & Bodenfors speciella ägande. Det handlar nämligen om en ekonomisk förening. Delägarna får köpa en andel för ett nominellt pris på kanske 100 000 kronor och får för detta 1/31-del av det belopp som står på sista raden i årsredovisningen.

Var och en inser att detta blir en rejäl slant, som dessutom beskattas enligt reglerna för kapital samt småföretagens 3:12. Lägg därtill månadslöner på 60-100 000 kronor. Tacka fasen för att Forsman & Bodenfors behåller sina anställda. Den ekonomiska föreningen är uppenbarligen en verksamhetsform som fler borde begrunda.

Nyckeln tycks alltså vara generositet. Det finns mycket pengar att dela, och de delas verkligen på ett unikt rättvist sätt. Incitamentet för att hoppa av är sannerligen inte stort.

Det handlar i grunden om en extremt skicklig kompetensuppbyggnad, och det är bara att buga sig inför prestationen att lyckas utveckla en reklambyrå kontinuerligt i snart 30 år.

 

Kommentera